Att förberedda sig inför Vasaloppet kan vid första tanken verka som ett heltidsprojekt, men i själva verket är det något du enkelt kan göra under vardagslunken.Jan Ottosson, längdskidproffs med fyra guldmedaljer i Vasaloppet, sammanfattar träningen inför Vasaloppet kort och gott med ”allt som får upp pulsen och tränar konditionen är bra. Helst något där du tränar både armar och ben då man behöver uthållighetsstyrka. Det får man på rullskidor och då tränar du även rygg, mage och armar.”Att träna upp en bra grundkondition är alltså a och o, likaså att införskaffa bra utrustning och kläder. Testa allt utförligt innan start – allt från kläder till utrustning och valla. Du vill inte upptäcka att dina skidor är helt fel för dig 10 kilometer in i loppet.
Skidvalla viktigt
Att valla skidorna på rätt sätt kan vara avgörande för hur loppet går, så att läsa på om hur man vallar skidorna är en förutsättning för att få ut så mycket som möjligt av tävlingen. Ett strukturverktyg som kan hjälpa dig att valla skidorna på rätt sätt är en riller, Det finns två typer av riller: den ena skär man in en struktur med och med den andra trycker man in strukturen. Om man väljer att skära in strukturen går detta inte bort förrän man lämnar in skidorna för stenslipning, vid tryckning däremot försvinner strukturen nästa gång man glidvallar skidorna.
Förbered dig mentalt
Utrustningen och fysisk träning må vara viktiga delar av förberedelserna men viktigast av allt är detta: förberedd dig psykiskt för vad som komma skall. Du kommer att tillbringa en hel dag på skidor – 90 kilometer är ingen barnlek. Det kan vara bra att sätta upp en rimlig tid du kommer att genomföra loppet på. Det ger dig också en kilometertid att hålla. Att ha ett mål att sträva mot varje kilometer hjälper dig bryta ned den långa sträckan i kortare etapper, vilket gör det lättare för dig att komma i mål. När du väl genomfört ett Vasalopp kan du leva länge på det, såväl själsligt som fysiskt!