Sweden Inline

BMX – en modern klassiker

Tillsammans med bilen DeLorean så är cykeln BMX förmodligen det fordon som förknippas mest med 1980-talets filmer och oemotståndliga estetik. Under de senaste åren så har BMX kommit tillbaka. Mycket tack vare tv-serier inspirerade av 80-talet som till exempel Stranger Things.

Skillnaden mellan BMX och andra cyklar

Ordet BMX är egentligen en engelsk förkortning som kommer från bicycle motocross. Det är med andra ord en cykel som funkar som en motocross-motorcykel, med allt vad det innebär. Den kompakta BMX:en kan tack vara sin låga tyngdpunkt användas till en uppsjö av tricks. Precis som den motordrivna varianten.

Jämfört med vanliga cyklar är de BMX:er som du kan hitta på Cykloteket och andra specialister mer anpassade för så kallad trick-cykling. Mycket tack vare den höga kraftutvecklingen och det optimerade formatet.

Fördelar med BMX

Det som talar mest för att välja en BMX, förutom att den just nu är den trendigaste cykeln, är att den är perfekt att cykla på korta eller medellånga sträckor. Så länge du inte behöver förflytta dig själv flera mil så är en BMX det självklara – och mest stilfulla – valet.

Att använda cykel istället för ett annat färdmedel är inte bara mer miljövänligt, det är också mer rätt än någonsin.