Tips för dig som vill börja med rullskidor

Du behöver inte begränsa ditt skidåkande till vintersäsongen. Med dagens rullskidor får du ut minst lika hård träning och förbränner samma kalorimängd som med längdskidor. För dem som bara åkt skidor på vintern, eller inga skidor alls, krävs rullskidor lite tid att bli van med.

Utrustningen

Det bästa du kan göra är att prata med personalen innan du köper ditt första par. Precis som med rullskidor finns det flera varianter, vissa lämpar sig för traditionell åkning och andra är utformade för dem som gillar skate. Du behöver också stavar som är anpassade efter din längd samt skydd. Helst ska du ha skydd för armbågar och knän, handskar och så klart den livsviktiga hjälmen. Skydd ska du aldrig köpa begagnad eftersom skicket på dem inte går att garantera.

Promenera rutten

Gå en promenad och mät upp din rutt. Se skicket på asfalten och håll dig till vägar i gott skick. Stavar kan fastna i brunnslock och du kan ramla om asfalten är full med hål eller stora stenar. För dig som aldrig har åkt tidigare är 2-3 kilometer en lämplig rutt, går det bra kan du åka flera varv. Går det dåligt är du inte långt hemifrån och kan planera ut en ny rutt nästa dag.

Teknik

Det som tar längst tid att träna är rätt teknik, precis som med längdskidor. Du ska sätta ned stavarna vid tåspetsen och dra dig fram. I traditionell åkning stakar du och står still med benen. Den svåraste med denna metod är att du inte ska använda armmusklerna så mycket när du stakar, det är bål- och magmuskler som ska arbeta. Luta dig lite framåt när du åker, bakvikt är den vanligaste anledningen till att man ramlar. Det finns rullskidor med inbyggda bromsar men bästa är att lära sig bromsa oavsett om du har bromsar eller inte. Träna och lär dig att bromsa innan du ger dig ut på rutter med nedförsbackar, du måste kunna stanna om någon eller något kommer i vägen eller om du riskerar att hamna i trafiken.