Förebygg skador vid inlinesåkning

Inlines blev populärt under 90-talet. Då skapades en ny trend både för tävling och motion. Det är ett fartfyllt sätt att ta sig fram om man behärskar tekniken rätt. Inlinesåkning tar nämligen rejält på benen, främst på in och utsida av låren. Den som åker med djupa skridskoskär kommer att få känna av detta i höfterna och stussen. Att försöka förebygga skador verkar vara en god idé eftersom inlines sliter hårt på de delar vi talat om.

Se upp så du inte skadar dig

inline-skate

Olycksfall kan givetvis inträffa, du kan köra omkull vid felskär, kollidera eller stoppa olyckligt. För dessa incidenter är skydd av högsta vikt. Att skydda utsatta kroppsdelar är lika viktigt som uppvärmning och att träna i lagom upptrappning. Kör du på för hårt kan skadorna lätt vara framme. För förebyggande av skador och rehabilitering av redan existerande skador finns det flera olika behandlingar att ta hjälp av.

När man tar hjälp av en naprapat får man behandling i hela kroppen, allt ifrån nacken, som lätt kan bli stel eller inflammerad, och ned till fötterna. Fotlederna utsätts för påfrestningar vid alltför hårt motionerande med inlines. Problem med hälsena och stukningar är vanliga fotskador.

Var fri under sommaren

Sommaren är givetvis en härlig tid för en tur med inlines. Även skidåkare som vanligen tränar med rullskidor provar ibland på inlines, men nyttan med detta är ett föremål för diskussioner. Skridskoåkaren som bara under gynnsamma vintrar kan ge sig ut på isarna för långfärd kan under varje sommar få sitt lystmäte stillat med inlinesåkning.

Tävlingssporten inlines utövas i två olika former. Dels på vägar eller cykelbanor där man kör distanser från 10 kilometer upp till 100. Det finns flera olika klubbar att träna med. Men även på friidrottsbanor finns det tävlingar. Internationellt kallas denna form för “track” eller “road” men då skall det finnas med även en högersväng i banan, vilket man inte skiljer på i Sverige. Inlineskridskorna har hjul som är monterade på rad, vanligen 4 st. Skillnaden mot vanliga rullskridskor är att dessa har två hjul bak och två fram.