Undvika och behandla höstförkylningen

forkyld_239350171

Under hösten är det många som drar på sig förkylning. Vill man öka sina chanser att undvika detta kommer några praktiska tips här. Och har man redan åkt på den kan man titta lite längre ned för tips om att behandla en förkylning.

Att undvika en förkylning

Ingen metod är 100% effektiv; förkylningsvirus sprider sig snabbt och är väldigt effektiva. Några saker man dock kan göra för att öka sina chanser är:

  • Hålla god hygien. En flaska handsprit i badrummet hjälper till att hålla händerna fri från förkylningsviruset och man kan även se till att regelbundet använda nässkölj. Båda dessa kan man enkelt köpa från apotek på nätet.
  • Hålla händerna borta från ansiktet. Det finns en anledning till varför handsprit hjälper en att undvika förkylning. Detta beror på att man ofta får viruset på händerna och sedan in i kroppen genom att röra ögon, näsa och munnen.
  • Ät och drick. Att se till att äta bra och dricka tillräckligt med vatten är ett allmänt tips som hjälper en att hålla borta många sjukdomar överhuvudtaget och är därför även effektiv mot förkylningar.
  • Undvika förkylda personer. Det kan visserligen vara svårt att undvika alla som kan tänkas vara förkyld, speciellt då många fortsätter sin dag som vanligt när de först börjar märka av symptom. Men under förkylningstider är det en bra idé att undvika att skaka hand.

Behandla en förkylning

Har man dock oturen att drabbas av en förkylning finns det även några saker man kan göra för att hjälpa konvalescensen:

  • Se till att sova. En stor del av den vakna tiden kan vara ansträngande för kroppen när man är förkyld. Genom att sova ordentligt får man gott om tid att fokusera på bättre fortare.
  • Ordentligt med vätska. När kroppen upplever feber, får hosta, snorar mycket och liknande, gör den även av sig med mer vätska. Det är därför viktigt att hålla uppe vätskebalansen genom att dricka mer vatten än normalt.
  • Läkemedel vid behov. Det finns gott om olika typer av läkemedel man kan få tag på som kan hjälpa med förkylningar. Värktabletter kan även vara till hjälp för många som upplever värk under tiden.

Mer information

Är man intresserad av att läsa mer om förkylningar och gå in på lite mer vetenskapliga områden kan man vända sig till Allt Om Vetenskap.