Skridskoteknik

Skates hockey with lace on white background

Trotts att du kan åka inlines, betyder inte det att du är proffs på att åka skridskor. Teknikerna skiljer sig en hel del, speciellt vid start och stopp. Genom att lära sig de olika teknikerna, hanterar man bättre olika situationer i de båda sporterna.

Inlines är som bekant en skridsko med hjulen monterade på rad, i linje med varandra. Du kan välja olika sätt att sakta ner farten och bromsklossen är ett alternativ,m då du sätter tyngden på klossen så att farten saktar ner. Du kan också släppa den ena foten bakom den andra, så att hjulen tar i backen 90 graders vinkel och på så vi saktar du in. Ett något vanskligare alternativ är att göra en eller flera skarpa svängar för att få ner farten. Här gäller det att ha bra balans.

När du åker skridskor med skena på is är finns det några olika alternativ. Du kan förvisso i båda fallen sätta dig på rumpan, men båda lär kännas en del och kläder kan förstöras. Du kan även här sätta tyngden på ena hälen, som när du bromsar med en bromskloss, inte så effektivt och isskötaren lär inte bli så glad på dig. Det absolut lättaste sättet är att ploga. Böj knäna lätt och tryck ut hälarna så att skenorna skrapar sidledes mot isen. Det absolut mest effektiva sättet är att göra en hockey inbromsning. Detta gör du genom att ställa båda skridskorna på tvären mot färdriktningen. Det krävs en hel del övning för att få till det.