När olyckan är framme

rullskridskor

Att åka inlines är bland det roligaste som finns men precis som i alla andra idrotter finns det en risk för skador. Här är några av de sakerna du bör kunna för att alltid vara redo.

Hjärt och lungräddning

Kanske viktigast av allt är hjärt och lungräddningen eller HLR som det också kallas. Grunderna i HLR kan verka ganska enkla att förstå, man ger bröstkompressioner för att ersätta hjärtats funktion att pumpa runt blodet och sedan ger man personen luft genom mun mot mun metoden så att hen skall få syre. Tyvärr är det inte så att det alltid är lika enkelt i praktiken. För att verkligen ha bra kunskap i både teorin och verkligheten bör man gå en kurs så att allt blir korrekt genomfört.

Brutet näsben

Även om man har hjälm på sig när man är ute och åker så finns risken att man ramlar framåt, inte hinner skydda sig och bryter näsbenet. Detta gör att näsan börjar blöda internt, sväller upp och ser sned och annorlunda ut. Det man bryter när man bryter näsan är näsbenet och brosket runt omkring. Om detta sker bör man på direkten söka vård då det krävs en operation för att få det åtgärdat. Även efter operationen kan näsan vara lite sned men de flesta brukar vara väldigt nöjda.

Sjukgymnastik

Om skadan inte är akut utan istället kommer från överansträngning eller sträckning så kan sjukgymnastik vara det rätta svaret. Det får man ofta som en remiss av läkare om man har problem där det skulle kunna hjälpa.