Må bättre på några veckor

Många känner sig trötta, hängiga, orkeslösa och svaga i sin vardag. Man ser på teve hur människor äter nyttigt och springer till gymmet varje dag men själv sitter man bara hemma och orkar knappt värma upp middagen från igår. 

Du är inte den enda som hamnat i en sådan sits. Det går att ta sig ur det på egen hand men man måste verkligen vilja det. Kroppen älskar vanor och rutiner så den och hjärnan kommer aktivt att arbeta emot dig när du försöker ändra dina vanor. Var beredd på det.

Det tar tid att skapa sig en ny vana. Det är olika för alla och beroende på vilken vana du vill förändra. Vill du dricka vatten till maten istället för läsk eller mjölk? Det kanske tar två veckor att lära sig. Men att gå till gymmet tre dagar i veckan kan ta 100 dagar att få sin naturlig rutin.

Drick mer vatten

Det är en gammal klassiker som tåls att upprepas. Kroppen mår inte bra av att bara hämta vatten från maten vi äter eller vattnet som vi blandar ut varm choklad och saft med. Se till att dricka två liter vatten om dagen, gärna mer om du är fysiskt aktivt.

I början kan det kännas som du alltid behöver gå på toaletten men detta avtar så småningom.

Sluta röka och dricka alkohol

Är du en rökare som måste du fimpa! Du vet redan vilken skada du gör kroppen men vet du vilka alternativ det finns för att sluta? En som visar stora löften är e-cigaretten. Den innehåller inga skadliga ämnen och går att använda överallt. Du kan därmed stilla ditt nikotinbehov även om du står i en hiss eller väntar på tunnelbanan. Det enda du blåser ut är vattenånger så omgivningen störs inte.

Alkoholen gör inte heller din kropp några tjänster. Den får levern och andra organ att jobba övertid och du har säkert märkt att all öl har efterlämnat några extra kilon på vägen också. Försök att hitta andra saker att göra när du normalt sett brukar ta ett glas vin eller öl. Det finns även många hjälplinjer som du ska söka råd hos, i fall du känner att du har ett alkoholproblem.

Sov dina åtta timmar

Alla människor behöver olika mängd sömn men åtta timmar brukar vara det normala. Sitt inte uppe halva natten och titta på teve. Sätt gränser och försök att sova mer varje natt. Undvik även att dricka och äta några timmar innan planerad läggdags. Allt som är uppiggande ska också undvikas, såsom koffein.

Dessa tre enkla knep kommer att få dig att må bättre. Och du har du inte ens börjat tackla frågan om motion. Den kommer sen. Försök inte förändra hela ditt liv på en gång. Om du råkar bryta en av dina nya vanor är det lätt att alla fallerar. Satsa på en stor punkt eller två-tre små saker och jobba vidare med sig själv. Du kan lyckas!