Kost vid träning

food-salmon-healthy-green_74622847

Vare sig om man tränar ishockey eller åker inlines behöver man sköta sin kost för att få ut maximalt av träningen.

Mycket aktivitet – mycket kolhydrater

Ska man hålla sig i form och orka med längre pass eller ta i väldigt mycket, behöver man kolhydrater. Det är från kolhydraterna som kroppen tar energi och när depåerna är slut blir man trött och har svårt att prestera. Ska du exempelvis åka inlinesmaraton eller liknande kan man börja preppa med kolhydratrik kost redan flera dagar innan för att fylla på depåerna. Sedan ska man äta ett kolhydratmål strax innan avfärd och gärna något lättsmält efter loppet.

Ekologiskt

Ekologiska produkter är ett bra val inte bara för miljön utan även för din kropp. Man kan vara säker på att man inte får halvfabrikat eftersom dessa innehåller konserveringsmedel och tillsatser och därmed är svåra att få stämplade som ekologiska.

Om du vill hålla eller försöka gå ned i vikt, hittar du ofta nyttiga alternativ bland de ekologiska produkterna. Märken såsom Kung Markattan och Renée Voltaire har fiberrika produkter och mat sprängfyllda med vitaminer och mineraler. Du hittar också fair trade-choklad och goda müsliblandningar som stillar hungern.

Grönsaker

Grönsaker ska aldrig underskattas, de är en viktig komponent i vår diet. För dem som vill gå ned eller hålla sin vikt är det bra för att ge mättnadskänsla och fylla på med viktiga ämnen som kroppen behöver under och efter en diet. Det är också bra för huden, naglar, hår och ditt välmående. En tallrik ska alltid ha grönsaker i någon form. En del grönsaker är bättre än andra: broccoli, morötter, spenat, gurka och selleri är alla bra grönsaker som har högt innehåll fibrer och/eller protein.