Konditionsträna

Konditionsträning är A och O för den som åker inlines eller spelar hockey. Konditionsträning ger en ökad uthållighet, något som är viktigt för att kunna hålla tempot uppe under matcher och tävlingar. Det är faktiskt så att konditionen har störst påverkan på spelare, framförallt i en högintensiv sport som hockey. Det finns flera olika sätt att träna upp sin kondition på.

Jogga

Jogga

När du löptränar eller joggar, är det intensiteten som avgör vad resultatet blir. Om du tränar med en väldigt lågintensivt, vilket är ungefär 50-60% av din maxpuls, tränar du fortfarande upp din kondition. Detta kan du göra genom promenader. Ligger du på 60-70% av din maxpuls tränar du din kondition samtidigt som din kropp använder en stor andel fett som bränsle. Tränar du till 70-80% av din maxpuls förbättras uthålligheten kraftigt och lungorna blir starkare.

Crosstrainer

En crosstrainer är ett bra val för den som vill skona lederna eller som försöker komma igång efter en skada. Med hjälp av en sådan kan du konditionsträna utan att belasta senor och leder lika mycket som när du joggar. Fördelen med en crosstrainer är också att du enkelt kan träna hemma – bra om du har barn. Det finns flera olika träningsprogram du kan använda dig av.

Cykling

Den bästa typen av konditionsträning är just den vi får i vardagen. Börja därför cykla till jobbet – särskilt om det ligger en bit bort. Då rör du alltid på dig även om du kanske inte känner dig motiverad att ge dig ut på ett träningspass. Du kan även skaffa en stationär motionscykel och träna medan du ser på TV.

Kom igång redan idag

Sätt igång med din träning redan idag. Det finns ett ordspråk som säger ”den bästa träningen är den som blir av”. Du måste komma ut på joggingspåret, upp på crosstrainern eller motionscykeln och få igång din puls. Din kondition är ditt viktigaste verktyg när du åker inlines eller spelar hockey. Kom ihåg det.